היתר בנייה הנקרא גם רישיון בנייה, הוא רישיון אותו מספקת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה על פי חוק התכנון והבנייה.
את היתר בנייה נוציא בהתאם לזכויות הבנייה שנקבעו בתכנית המתאר החלה למיקום בו נמצאת הקרקע.
אל היתר הבנייה מצורפות תכניות המבנה ותיאור מילולי של בקשת ההיתר שאושרה, מפת מדידה ואישור רשויות וגופים מוסמכים .
הבקשה להיתר נערכת על ידי איש מקצוע מוסמך על פי תקנות המהנדסים והאדריכלים להגשת בקשה.
היתר בנייה נדרש עבור רוב עבודות הבנייה, מלבד רשימה מצומצמת של עבודות אשר נקבעו בתקנות בתור עבודות פטורות מהיתר (מוזמנים לקרוא על כך באתר שלנו תחת הכותרת פטור מהיתר בניה).
על פי סעיף 145 בחוק תכנון ובנייה, אשר מגדיר בדיוק מהן העבודות הדורשות היתר ומהן העבודות הפטורות מהיתר, נכתב כי העבודות הן התוויה של דרך, סלילתה וסגירתה, הקמתו של בניין, הריסתו והקמתו בשנית, כולו או מקצתו, הוספה לבניין קיים וכל תיקון בו או כל עבודה אחרת בקרקע ובבניין וכל שימוש בהם שנקבעו בתקנות כעבודה או כשימוש הטעונים היתר כדי להבטיח ביצוע כל תכנית.
במקרה בו גיליתם לאחר הבנייה או השינוי במבנה על כך שהיה צורך בהגשת בקשה להיתר, ניתן להגיש בקשה בדיעבד, אך רק אם ישנן זכויות בנייה. במקרים בהן אין זכויות בנייה, יוגש צו להריסה.
שינוי פנימי בדירה אינו מצריך היתר כל עוד מוגדר כ"שינוי שאינו נוגע לצד החיצוני של הבניין, אינו פוגע בחזיתו או במראהו או בשלד של הבניין או ברכוש משותף או בצנרת או ציוד אחר המשרתים גם דירות אחרות, אינו פוגע בזולת ואינו משנה את שטחה של הדירה למעט תוספת של שטח מרפסת שנסגרה כדין או את מספרן של יחידות הדיור".
התהליך מורכב מ-5 שלבים מרכזיים: התקשרות עם עורך בקשה, קבלת מידע להיתר, תכנון, קבלת היתר בנייה, מהלך הביצוע.
על פי חוק, עורך בקשה להיתר בנייה יכול להיות מהנדס, אדריכל , הנדסאי בניין או הנדסאי אדריכלות, אשר יהיה אחראי על תכנון הבנייה וילווה את תהליך הרישוי.
רק עורך בקשה מוסמך להגיש בקשות לוועדה מקומית לתכנון ולבנייה.
מידע להיתר (תיק מידע) כולל את ההוראות וההנחיות לכל שלבי הליך הרישוי. ללא מידע להיתר, לא ניתן לבקש היתר. את המידע להיתר יש לבקש מהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, על מנת שתנפיק תיק מידע, דרך בקשה של עורך הבקשה ובאמצעות המערכת המקוונת לרישוי בנייה, רישוי זמין .
כבר בשלב זה יש להגדיר את מהות הבקשה להיתר, על מנת לקבל מידע מדויק מהרשות. תיק המידע כולל את כל המידע התכנוני הרלוונטי לבקשה להיתר, כולל זכויות ושימושים על פי התבע"ות התקפות לשטח, לצד התנאים להשלמה עד לקבלת היתר.תיק המידע מתקבל 30 ימי עבודה לאחר קליטת הבקשה. לפני קליטת הבקשה, הוועדה תבצע בדיקה לכך שהבקשה כוללת מפת מדידה מעודכנת, תצלומים של המגרש ופרטי המגרש. בדיקה זו לוקחת 5 ימי עבודה לכל היותר. תיק המידע תקף לשנתיים מיום הקבלה שלו.
לאחר קבלת המידע להיתר, אפשר להגיע לתכנון אדריכלי של הבניין ולהכין את הבקשה להיתר, אשר תכלול אישורים מהגורמים הרלוונטיים בהתאם לדרישות במידע להיתר שהתקבל. את התכנון מבצע עורך הבקשה.
את הבקשה להיתר אנו מגישים לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, דרך ' רישוי זמין '.
את הבקשה ניתן להגיש רק לאחר השלמת כל התנאים לקליטת בקשה על פי תיק המידע. לכל רשות תנאים משלה לקבלת הבקשה, כאשר בין התנאים ניתן למצוא אישורים של מחלקות של הרשות עצמה כמו מחלקת תנועה, אישורים של גופים חיצוניים כמו פיקוד העורף, אישורי יועצי נגישות, הגשת תיק פרסום במקרה של הקלות ושימושים חורגים, וכו'.
משלב זה, עד לקבלת ההיתר ישנם מספר שלבים:
לפני קליטת הבקשה, תבוצע בדיקה לכך שהבקשה ברורה וכוללת את כל המסמכים והאישורים הנדרשים. לאחר בדיקת תנאי הסף הבקשה תיקלט במערכת. זמן הבדיקה הוא לכל היותר 10 ימי עבודה.
שלב זה כולל בדיקה של מחלקת הרישוי לאישור הבקשה מבחינה תכנונית וקבלת החלטת ועדה. בשלב הבדיקה נבדק כי תכנית הבקשה להיתר תואמת את התב"עות התקפות ואת הנחיות הועדה ואיכות התכנית מבחינה גרפית, חישובי השטחים וכל מה שנדרש.יש לזכור כי לאחר דיון בבקשה לא ניתן לבקש ביצוע של תיקונים בתכנית.
אם הבקשה אינה כוללת הקלות, לרשות הרישוי עד 45 ימי עבודה להשלים את הבדיקה\בקרה ולשבץ בקשה תואמת-תב"ע לדיון בוועדה.
אם הבקשה כוללת הקלות ,על הבדיקה להתבצע עד 90 ימי עבודה מיום קליטת הבקשה. שלב הדיון וההחלטה בועדה מהווה שלב טכני משום שהבקשה מגיעה לאחר אישור של גורמים רבים. הבקשה משובצת לדיון ברשות הרישוי, ועדת משנה או דיון בהתנגדויות – לפי מהות הבקשה. לאחר היון מתקבלת ההחלטה של הוועדה האם לאשר, לדחות או לשוב ולדון בבקשה. אם הבקשה אושרה, היא עוברת לשלב בקרת התכן – בקרה הנדסית על התכנון.
תוקף החלטת הועדה עומד על שנתיים מיום קבלת ההחלטה.
לאחר החלטת הועדה על אישור הבקשה להיתר תיערך בדיקה האם התכנון המוצע עומד בדרישות בטיחות השימוש במבנה. על עורך הבקשה להגיש לוועדה המקומית את המסמכים לבדיקת התכנון לעמידה בבטיחות השימוש במבנה המוצע. במרבית המקרים מדובר באישור תאגיד, כיבוי אש, בטיחות משרד הבריאות וכו', אשר מוכנים לבדוק ולאשר את הבקשה רק לאחר קבלת החלטת ועדה. אחרי השלמת התנאים לבקרת תכן, יש להגיש תכניות סופיות להיתר ואת האישורים שהתקבלו במערכת המקוונת. לאחר קבלת כל המסמכים, על הועדה לבדוק תוך 30 ימי עבודה לכל היותר. שלב זה מתקיים במקרה בו אין צורך במכון בקרה.
בפועל שלב זה יכול לקחת שישה חודשים ויותר.
אם כל השלבים עד כה עברו באופן תקין, הועדה המקומית תשלח דרישת תשלום (אגרות בנייה, היטלים והשבחות) תוך 10 ימי עבודה. למבקש הבקשה יש 5 ימי עבודה לשלם, ואז מתקבל היתר בנייה.
תוקף היתר הבנייה עומד על 3 שנים מיום קבלתו.
לאחר קבלת ההיתר, יש להשלים דרישות, מינויים והצהרות, כגון מינוי קבלן, ולאחר מכן להגיש בקשה לאישור תחילת עבודות. בקשה זו תוגש על ידי האחראי לביקורת על הביצוע (עורך הבקשה או כל אדריכל , מהנדס הנדסאי בנין או הנדסאי אדריכלות אחר אשר מלווה את מהלך הביצוע). אישור תחילת העבודות יתקבל תוך 5 ימי עבודה ולאחריו ניתן להתחיל בבנייה.
אם אתם צריכים להוציא היתר - פנו אלינו ונעשה זאת עבורכם במקצועיות וכמובן במחיר משתלם